Zinde yaşam yolculuğumu takip edenlerin bileceği üzere yoga, benim hem üzerinde düşündüğüm, hem de profesyonel hayatıma entegre ettiğim bir fiziksel ve zihinsel uygulama sistemi. İşte tam da bu yüzden, bu hafta yogaya dair bir yazı hazırlayıp bu uygulamaya dair temelleri detaylandırmak ve belki de ilgilenip, başlayamayanları bu hayat değiştirici alışkanlıpa teşvik etmek istedim!
Eski Hindistan’da ortaya çıkan fakat faydaları ve etkileri sebebiyle günümüzde dünyanın her köşesinde çok sayıda kültürün hayatında yer ednimiş bu uygulamaya dair artık çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış çok sayıda fayda bulunuyor.
Uygulama biçimine gelirsek: Yoga, temel olarak aslında genel sağlık ve esenliği geliştirmek için tasarlanmış fiziksel duruşlar, nefes alma teknikleri, meditasyon ve etik ilkelerin bir kombinasyonudur. Yoga yapmanın en önemli faydalarından biri artan esneklik, güç ve dengedir. Fiziksel duruşlar, veya asanalar, denge ve koordinasyonu geliştirirken kasları esnetmeye ve tonlamaya yardımcı olur. Ek olarak, düzenli yoga uygulaması stresi ve kaygıyı azaltmaya, uykuyu iyileştirmeye ve genel ruh halini ve duygusal refahı artırmaya yardımcı olabilir. Yoganın ayrıca kan basıncını düşürerek ve dolaşımı iyileştirerek kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu da biliniyor.
Peki yoga sadece kişisel hayatımızı değiştiren bir uygulama mı? Tam aksine, hem kişisel, hemde profesyonel hayatımızı kökten etkileyen, geliştiren bir alışkanlık çünkü yoga yapmanın bir başka yararı da dikkat ve farkındalık geliştirmeye son derece yardımcı olması. Aynı zamanda meditasyon ve nefes alma teknikleri uygulamasıyla yoga, zihni sakinleştirmeye, odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu artan farkındalık, başkalarına karşı empati ve şefkati teşvik ederek ilişkileri ve sosyal etkileşimleri geliştirmeye de yardımcı olacaktır.
Genel olarak yoga, fiziksel sağlığı, zihinsel esenliği ve genel yaşam kalitesini iyileştirmek için güçlü bir araç. İster yeni başlayan biri ol veya ister deneyimli bir uygulayıcı, yoganın aralarından seçim yapabileceğin çok çeşitli stiller ve uygulamalar var, bu da yogayı her yaştan ve yetenekten insan için erişilebilir kılabiliyor.
Zorluk Sıralamasına Göre 4 Popüler Yoga Uygulaması
Yazımın devamında popüler olan ve popülaritesi giderek artan 4 adet yoga uygulamasından, pozundan bahsedeceğim. İlk olarak en zorları detaylandıracak, ardından yeni başlayan birinin bile hemen adapte olabileceği bir pozisyonla noktalayacağım – bu sayede eğer hala başlamak konusunda şüpheleri olan biri kalmışsa bu uygulamaya başlamanın ne kadar kolay olduğunu kanıtlamış olacağıma inanıyorum!
1. Amut (Handstand/Adho Mukha Vrksasana) – Ham yoga hem de kardiyo antrenmanı olarak değerlendirilebilecek bu poz çok fazla güç, denge ve kontrol gerektiriyor zira tüm vücut ağırlığını ellerinin üzerine alıp uzun süre orada tutabilmen gerekir. Bu, yogadaki en zorlu pozlardan biridir ve ustalaşmak için çok fazla pratik ve sabır gerektirir – dolayısıyla pes etmeden birçok seans denemende fayda var!
2. Karga Duruşu (Crow Pose/Bakasana) – Bu poz da oldukça zorlayıcı olmasına rağmen rahatlıkla amuda kalkma kadar zor olmadığını belirtebilirim. Denge ve odaklanmanın yanı sıra çok fazla üst vücut gücü gerektiren bu poz, merkez bölgeni meşgul tutarken vücut ağırlığını ellerinin üzerinde dengeleyebilmeleni gerektiriyor.
3. Savaşçı III (Warrior III/Virabhadrasana III) – Artık giderek rahatlıkla ilk denemeden bile tamamlayabileceğin pozlara geçmeye başadık. Savaşçı III, 5 adet “savaş” pozisyonundan biri olup, tüm vücudu etkili bir şekilde çalıştıran pozlar arasında gelmekte. Bir bacağının üzerinde dengede dururken diğer bacağını ve gövdeni yere paralel olarak uzatabilmeli, ve bir süre bu pozisyonu koruyabilmelisin. Bu poz, saf vücut kuvveti yanı sıra, çok fazla odaklanma ve konsantrasyon da gerektirir – fakat oldukça etkili ve listene mutlaka alman gereken bir poz olduğu söylenebilir.
4. Aşağı Bakan Köpek (Downward Facing Dog/Adho Mukha Svanasana) – Aşağı bakan köpek, kuşkusuz yogadaki en yaygın ve erişilebilir pozlardan biri ve yeni başlayanlarla beraber daha ileri düzey uygulayıcılar için de harika etkileri olan bir poz. Her ne kadar bu poz da biraz güç ve esneklik gerektirse de, önceki üç poz kadar talepkar değil. Aşağı bakan köpek için omurganı uzatıp bacaklarını düz tutmalı, bu sırada vücut ağırlığını ellerin ve ayakların üzerinde destekleyebilmelisin – çok zorlayıcı olmasa da yine de çok da hafife alınmaması gereken bir poz.
Binlerce yıllık yoga öğretisi bu dört pozdan çok daha fazlasını içeriyor – sen de yoga serüvenine başlayınca beklentilerine ve seviyene göre hareketleri belirleyebilir, yavaş yavaş daha zorlu hareketlere geçiş yapabilirsin!