Spor ve Beslenme İlişkisi

Tebrikler! Belki de bu satırları artık aktif bir hayat tarzına adım atmış, sporun faydaları ve temposu ile tanışmış ve yeni hayatının ilk günlerini benimsemiş biri olarak okuyorsunuz.

Peki spordan sonuç almak için sadece spor yapmaktan fazlasına ihtiyaç duyduğunu biliyor musunuz?

Düz bir karın spor salonunda değil, mutfakta yapılır.” sözü ile de sık sık ifade edildiği üzere dengeli sağlıklı beslenmenin spor hayatının verimliliği ve özellikle spordan alınan sonuçların etkililiği üzerinde oldukça önemli etkileri bulunmakta.

Yoga: Nedir, Ne işe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Her ne kadar spor yapmak ve aktif bir hayat tarzına sahip olmak kalori yakmamızı kolaylaştırıp vücudu elindeki fazla kalori stoklarını yakmaya teşvik etse de, günlük oranda yaktığımızdan daha fazla kalori tüketmemiz bu tepkiyi durduracak, ve kilo verilmesinden ziyade kilo alınmasına yol açacaktır. Daha net bir örnek vermek gerekirse, spor ve normal fonksiyonlar neticesinde 2500 kalori yakılan bir günün sonunda 2300 kalori tüketmek kilo vermemize, 2700 kalori tüketmek kilo almamıza yol açabilir.

Bu yüzden spor yapmanın ve aktif bir hayata sahip olmanın özellikle estetik ve fiziksel faydalarından yararlanmak isteyen herkesin etkili, sağlıklı bir dengeli sağlıklı beslenmeye sahip olması ve kalori miktarına en azından aklının ucuyla da olsa dikkat etmesi avantajlı olacaktır.

 Spor Yapan Biri Nelere Dikkat Etmeli?

Genel Kalori Miktarı: Yukarıda da bahsedildiği üzere günlük/haftalık tüketilen kalori miktarına en azından biraz da olsa dikkat etmek sporun verimliliğini arttıracaktır. Her ne kadar ilk akla gelen “az yemek” olsa da, kalori takibinin bir amacı da “az yememek” olabilir, zira aktif hayat tarzı süren bireylerin akranlarına göre biraz daha fazla gıda tüketmesi de yorgunluk, kas ağrısı gibi sorunların oluşmasını engelleyecektir.

Dolayısıyla ne “az kalori alımı” ne de “çok kalori alımı” yerine beklentileriniz ve talebiniz doğrultusunda “yeterli kalori alımı” anlayışını oluşturmak, kısa sürede etkili sonuçlar alabilmemize olanak tanıyabilir!

Protein Ağırlıklı Beslenmek: Spor yaparken kaslarınızın onarılması ve büyümesi için yeterli protein almamız önemli ayrıntılardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Protein, kas dokusunun yapı taşıdır ve spor sonrasında onarıcı süreci destekler, bu sebeple protein açısından zengin gıdaları beslenme programımıza eklemek kas kütlemizi korumanıza ve geliştirmenize yardımcı olur – bu da günlük hayatta dahi daha çok enerji tüketmemize ve yağ yakmamıza olanak tanır!

Sıvı Tüketimi: Unutmamak gerekir ki beslenme sadece yemekten değil, sıvı tüketimini de kapsayan bir alışkanlık bütünü! Spor yaparken terleme yoluyla sıvı kaybederiz, bu nedenle yeterli miktarda su içmek hem vücudun su dengesini korumak, hem de performansınızı artırmak ve sıcak havalarda vücut ısısını düzenlemede yardımcı olacaktır. Bu yüzden hem egzersiz sırasında hem de günlük hayatta sık sık su içmeyi unutmayın ve susuz kalmamaya özen göstermeye çalışın!

Uyku Düzeni: Tahmin edebileceğiniz üzere uyku kalitesinin beslenme alışkanlıklarından spor verimine birçok etkisi bulunmakta.

Aktif bir hayat tarzı benimserken uyku düzenine dikkat etmek, performansınızı ve iyileşme sürecini etkileyecek; yeterli uyku almak, enerji seviyesini yükselterek, kas onarımını destekler ve spor sonrası toparlanmayı hızlandıracaktır. Bu sebeple uyku süresini ve kalitesini iyileştirmek için düzenli bir uyku programı oluşturun ve uyku hijyenine dikkat edin.

Unutmamak gerekir ki aktif yaşam tarzı sadece spor sırasında veya spor salonunda değil, hayatın her alanına yayıldığında istenilen etkiyi verebilir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir