Tabletler, bilgisayarlar, video oyunları ve tabii ki akıllı telefonlar…
Bugünün çocuklarının bizim dönemimize göre imkanları oldukça fazla, fakat bu fazlalık sadece pozitif yanları olan bir durum değil. Özellikle pandemi senelerinden sonra iyice ortaya çıktığı üzere dijital çağın hayatımıza kattığı bariz bir durgunluk ve hareketsizlik var – ve hareketsizlik çocuklar için daha tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.
Bu sorunla mücadele edebilmek amacıyla her geçen gün daha çok sayıda ebeveyn çocuklarının hem çocuk yaşta sağlıklı büyümeye erişebilmesi için hem de büyüdüğünde oturmuş bir spor alışkanlığına sahip olması için özel eğitim programları tercih etmeye ve eğlenceli ve aktif etkinlere katılım sağlamaya devam ediyor.
Peki çocuklarda spor ve egzersizin fiziksel büyümeye ve psikolojik etkileri tam olarak ne? Bu haftaki yazımda bu soruya odaklanacak ve sizlere spor yapmanın aslında hepimizi fakat en çok da çocukları ilgilendiren faydalarından bahsedeceğim – bu yüzden çocuk sahibi olmasanız da bir göz gezdirmenizde fayda var!
Spora Çocuk Yaşta Başlamanın 5 Faydası
Spor yapmanın ve aktif bir hayat tarzına sahip olmanın her yaştan insan için çok sayıda faydası olduğunu hepimiz biliyoruz, ama bu faydalar çocuklar açısından hem daha kalıcı, hem de spor alışkanlığının oluşması açısından belki de daha önemli.
1. Güçlü ve Kuvvetli Büyüme: Spor yapmak ve aktif bir çocukluğa sahip olmak, çocukların fiziksel olarak zinde kalmasına ve ömür boyu sürecek sağlıklı alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olabilir. Düzenli fiziksel aktivite, fit olmanın yanı sıra, genç yaşlarda dahi ortaya çıkabilecek obeziteyi önlemeye, kalp hastalığı riskini azaltmaya ve kemikleri ve kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
2. Sporun Psikolojik Faydaları: Spor, hem olumlu bir vücut imajını teşvik ederek özgüven kaynağı oluşturur, çocuğun genç yaşta başa çıkmasının daha zor olacağı stres ve kaygı gibi olumsuz hislerden sıyrılmasını sağlayabilir. Spora dahil olmak aynı zamanda benlik saygısını, güveni ve dayanıklılığı artırabilir; çocukları risk almaya ve yeni şeyler denemeye teşvik eder.
3. Sosyal Yetilerin Gelişimi: Özellikle takım olarak yürütülen sportif aktivitelere katılmak, çocukların iletişim, işbirliği ve takım çalışması gibi sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Spor sayesinde çocuklar birlikte çalışmayı, fikir ve düşüncelerini paylaşmayı ve birbirlerini desteklemeyi öğrenirler.
4. Artan Akademik Performans: Fiziksel olarak aktif olan çocukların, daha az aktif olanlara göre genellikle daha iyi konsantrasyon, motivasyon ve okul performansına sahip olduğu bilinmektedir. Sporla uğraşmak aynı zamanda öğrenme sevgisini beslemeye yardımcı olur ve akademik başarıyı teşvik eder. Spor yapan ve aktif bir hayat tarzı benimsetilen çocukların, bahsedilen psikolojik ve sosyal yetilerle de bağlantılı olarak, okula gitmeye daha istekli olacağı da beklenilebilir!
5. “Gerçek” Hayata Hazırlık: Spor, doğası gereği, çocuklara hedef belirleme, zaman yönetimi, problem çözme ve liderlik gibi önemli yaşam becerilerini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu beceriler, çocukların, yani geleceğin büyüklerinin, hayatlarının her alanında başarılı olmalarına yardımcı olabilir.
Genel olarak, çocuklara spor bilincini aşılamak, onlara önemli yaşam becerileri öğreterek ve fiziksel ve zihinsel olarak zinde kalmalarına yardımcı olarak daha sağlıklı, daha mutlu yaşamlar sürmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca onları hem saha içinde hem de saha dışında mükemmellik için çabalamaya teşvik eder. Sonuç olarak, çocuklara spor bilinci aşılamak, genel gelişimleri için çok önemlidir.
Unutmayın, sporu seven çocuk hayatı da sevecektir!