Su İçme Alışkanlığını Nasıl Kazanırız?

Su İçme Alışkanlığını Nasıl Kazanırız?

Şu bir gerçek ki çoğumuz yeterince su içmiyoruz ya da içemiyoruz. Ya gün içinde su içmeyi unutuyoruz ya da böyle bir alışkanlığımız olmadığı için sürekli ihmal ederek varsa yoksa kahve, çay tüketiyoruz. Halbuki sağlıklı yaşam için altın kuralımız neydi? Tabii ki bolca su içmek. Yaptığımız her diyetin önceliği, sağlıklı yaşam alışkanlığımızın olmazsa olmazı su. Bir kere bunu kesinlikle aklımızın bir köşesine yazmalıyız.

Ne kadar düzenli ve sağlıklı beslenirseniz beslenin eğer temel noktayı atlıyorsanız puzzle’ın en büyük parçasını eksik bırakıyorsunuz demektir. Yediğinize içtiğinize dikkat ederek doğal besinler tüketmeye gayret ediyor, fit bir vücuda kavuşmak için düzenli spor yapıyor olabilirsiniz. Fakat tüm bu düzenli yaşam akışınız içinde vücudunuzun ihtiyacı olan suyu karşılamıyorsanız en büyük etkiden de mahrum kalıyorsunuzdur. Baş ağrısı, halsizlik, fazla kilo, yağlanma, depresyon gibi rahatsızlıkların temel nedeni vücudumuzun susuz kalmasıdır. Vücudumuzun işlevini kusursuz bir şekilde yerine getirebilmesi için yaşam kaynağımız olan suyu tüketmeliyiz.

Su İçmenin Faydaları
Su içmek kuşkusuz vücudumuz için elzem bir ihtiyaçtır. Metabolizmayı hızlandırır, toksinlerden arınmamızı sağlar. Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol alır. Besinlerin kolayca sindirilmesinde etkilidir. Vücut susuz kaldığında yağ depolamaya eğilimlidir. Düzenli ve yeterli su içimi yağ yakımını kolaylaştırır. Yapılan araştırmalarda, uyumadan önce bir bardak su içen bireylerin kalp krizi riskinin azaldığı görülmüştür.

Bazılarımız günde 2 litre suyu rahatlıkla lıkır lıkır tüketirken çoğumuzun da sorunu su içememek oluyor. İçemeyenlerin ortak hissiyatı ise, fazla içtiğinde mide bulantısının olması, susuzluğunu çay ve kahve ile giderme ve en önemlisi de su içme alışkanlığını edinememektir. Peki ne yapmalı da vücudumuzun ihtiyacını karşılayacak miktarda suyu gün içinde tüketmeliyiz? Bu alışkanlığı nasıl kazanabiliriz?
Gün içinde yapmanız gereken bazı küçük yöntemler su içme alışkanlığınızı kazanmanız için oldukça etkili olacak. Fakat bilmelisiniz ki, çoğu sağlıklı yaşam konumuzda belirttiğimiz gibi yine en büyük rol size düşüyor. Öncelikle su içme alışkanlığını kazanmayı vücudunuza yapacağınız bir iyilik olarak düşünmeli ve kendinize bunu şart koşmalısınız.

Güne Bir Bardak Ilık Su İle Başlayın
Gece boyunca vücudumuz hummalı bir şekilde, hücrelerin tamir edilerek yenilenmesi için çalışıyor. Sabah uyandığımızda içeceğimiz bir bardak su, toksinlerden arınmamızı sağlayarak atık maddeleri vücudumuzdan atmamızı sağlıyor ve metabolizmamız kuvvetleniyor. Su içerek hem ruhen hem de bedenen yeni güne hazırlık aşamasına sağlıklı bir şekilde geçiş yapabiliyoruz. Suyun faydaları metabolizmamızla sınırlı değil, cilt için de en büyük şifa. Cildin esnekliği ve gerginliğini dengede tutarak kırışıklık oluşumunu engelliyor, canlılık katıyor. Aslında yapmanız gereken, yatağınızda başucunuza koyacağınız bir bardak suyu içmek kadar basit.

Limonlu Su
Su ile ilgili ortak şikayetlerden biri de suyun tadını beğenmemekten kaynaklanıyor. Su tatsız geldikçe de soda, çay, meyve suyu gibi içeceklere yönelim ne yazık ki artıyor. Fakat tüm bu içecekler ile su içmiş sayılmadığınızı tekrar hatırlatalım. Suyun yerini başka herhangi bir sıvı tutmaz ve su kadar da yararlı olmaz. Vücudun su ihtiyacını diğer içeceklerden sağlayamazsınız fakat içtiğiniz su tatsız geliyorsa, hafif tadını değiştirerek daha çok su tüketebilirsiniz. Bunlardan biri de; limonlu su.
Eğer narenciye tadını seviyorsanız su kavanozunun içerisine limon ve portakal dilimleri katarak suyunuzu lezzetlendirebilirsiniz. Bu tat size daha hafif ve ferahlatıcı gelecektir. Fresh bir tat isterseniz nane veya fesleğen ekleyebilirsiniz.

Kendine Güzel Bir Su Şişesi Hediye Et!
Belki de su içme alışkanlığı kazanmanın en keyifli kısmı bu. İşin ucunda biraz alışveriş olunca haliyle biz kadınlara da ayrı bir keyif geliyor. İlkokul zamanlarınızı hatırlıyor musunuz? Mataralarımıza gözümüz gibi bakar, incecik boyunlarımıza geçirerek taşımaktan mutluluk duyardık. Hele bir de renkleri istediğimiz gibi cıvıl cıvıl, rengarenkse… Yine benzer heyecanla sürekli yanınızda taşımak isteyeceğiniz, çantanızda bulunduracağınız bir su şişesi hediye edin kendinize ve şu sözü söyleyin içinizden; “Bu su şişesini, şu saate kadar bitireceğim.” Yani demek istediğimiz, kendinize hedef belirleyerek sıvı tüketiminizi gerçekleştirin. Su şişesindeki su, gün boyunca çantanızın bir köşesinde kalmasın ya da çalışma masanızın bir köşesinden size bakmasın. Bir anda değil, küçük aralarla içmeye gayret gösterin.

Su İçmeyi Hatırlatıcı Uygulamaları Keşfet
Siz su içmeyi unutabilirsiniz ama akıllı telefonlarınız unutmaz. Gün içinde su içmeyi ihmal ediyorsanız teknolojinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Telefonunuza yükleyeceğiniz uygulamalar düzenli aralıklarla su içme vaktinizin geldiğini hatırlatmada yardımcı olacaktır. Bunun için birkaç farklı uygulama deneyerek sizin için en uygun olanı seçin. İçtiğiniz su miktarını da kaydederek gün sonunda ne kadar su tükettiğinizi hesaplayın. Somut bir şekilde tükettiğiniz miktarı görmek sizin daha çok harekete geçirecek, ihtiyacınız olan miktarı tamamlamanız için motive edecektir. Bir diğer hatırlatıcı da renkli post-it’ler olabilir. Bilgisayarınıza, çalışma alanınızın bir köşesine yapıştıracağınız post-it’ler de klasik bir yöntemle hatırlatıcılık yapabilir.

Hedefe Adım Adım Yaklaş
Günde 2 litre su tüketmek gözünüzde büyüyebilir. Bu yüzden bunu bardak hesabına çevirerek günde 8-12 bardak su tüketmeyi hedef edinin. Bu tüketimi de bir anda yapmaya çalışmadan azar azar içerek yapın. Masa başında çalışırken ara yudumlayarak su tüketin. Sadece susadığınızı hissettiğinizde su içmeye yönelmeyin. Bunu bir rutin olarak düşünün ve aralıklarla alın.

Günde 2- 2.5 litre su tüketimi sağlıklı bir insan için yeterli bir miktardır. Ancak kilolarından şikayetçi olanlar için bu miktar yeterli olmayabilir. Yemekten önce içeceğiniz bir bardak su tokluk hissi vererek iştahı azaltmaya yardımcı olur. Hem günlük su tüketimini arıtır hem de kilo vermenizi sağlar. Ağır fiziksel aktivite içindekiler de normal su tüketiminden fazla su içmeleri gerekir.